26.01.2023

Töölön Kesäkatu: Näin valmistui Suomen hienoin asuintalo  

Kun Auratum Asunnot alkoi kunnostaa entistä Yleisradion pääkonttoria Helsingin Töölössä asumiskäyttöön, tavoite oli selkeä: luoda mahdollisimman viihtyisää asumista. Viisivuotiseen projektiin mahtui mutkia, mutta tiiviillä yhteistyöllä ja asiantuntemuksella Töölön uusin jalokivi valmistui ajallaan. 

Kesäkadun mukavuuksiin lukeutuvat loistelias kylpylä, kuntosali, kabinettitilat, yhteiskäyttöauto, verstas, postipakettiautomaatti, lounge-tyylinen aulatila, leikkipaikka ja paljon muuta.  

Kunnostustyö tehtiin Kurt Simbergin arkkitehtitoimiston vuoden 1968 arkkitehtonista visiota kunnioittaen. Työnsarkaa 23 000 neliömetrin, kahdeksan kerroksen ja 146 asunnon valmistamisessa riitti, kertoo Auratum Asuntojen Helsingin-aluejohtaja Janne Hietala

”Halusimme tehdä asiakkaillemme niin viihtyisiä koteja kuin mahdollista. Kuukausi sitten muuttaneiden asukkaiden antaman palautteen perusteella olemme onnistuneet”, Hietala iloitsee. 

Kun vanhan kunnostus kannattaa

Vanhan kohteen kunnostaminen huippumoderneiksi asunnoiksi on millintarkkaa peliä. Osassa vanhoja piirustuksia vaikkapa seinän sijainti saattoi poiketa hitusen todellisuudesta, mikä aiheutti työmaalla mutkia matkaan. 

”Kohteen runkomalli vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitä voidaan tehdä. Vanhassa rungossa oli joitain epätarkkuuksia, joiden vuoksi kaikki elementit eivät aluksi menneet paikalleen”, Hietala avaa. 

Osa Kesäkadun sisätiloista ja huonekaluista ovat suojeltuja. Vanhaa siis kunnostettiin ja entisöitiin, minkä lisäksi uusien hankintojen tuli kunnioittaa talon 1960-lukulaista charmia. Näkyvin muutos suojeltuun julkisivuun ovat parvekkeet, jotka nekin pyrittiin toteuttamaan mahdollisimman sulavasti. 

Vaikka uudisrakennuksessa joitain tilaratkaisuja olisi tehty eri tavalla, kunnostuskohteissa on oma personaalinen leimansa, Hietala kertoo. Kesäkadussa taian aistii etenkin viehättävissä yhteistiloissa ja sisustuksessa, joissa sisustusarkkitehti Jaakko Puron kädenjälki kerrostuu Leena Kolisen alkuperäiseen 1960-luvun designiin. 

Rakennuksen kunnostaminen on joskus purkamista mieluisampi vaihtoehto. Yleisin haaste kunnostuskohteissa on tilojen käyttötarkoitusten muuttaminen, sanoo Hietala. 

”Jos rakennus soveltuu uudistettavaksi, kunnostustyö on usein mahdollista ja järkevääkin.” 

Työpaikkana työmaa 

Suuri projekti edellyttää sulavaa tiimityötä. Kesäkadun kokonaisuutta johti ydintiimi, ja käytännön toteutuksesta vastasivat Auratum Asuntojen ammattilaiset ja kymmenet luotetut yhteistyökumppanit. Riesakseen rakennustyö sai koronapandemian, jonka myötä etätyötä lisättiin ja työ- ja taukoaikoja porrastettiin. 

”Suomen hienoimmaksi asuintaloksi” lehdistössä tituleerattu Töölön Kesäkatu kuitenkin valmistui aikataulussa. Työn saaminen päätökseen on merkkihetki, joka huipentuu avainten luovutukseen asiakkaille. 

Juhlapäivään voi koteja rakentaneille ammattilaisille sekoittua pientä kaihoakin. Hietala kollegoineen työskenteli Kesäkadun parissa yli viisi vuotta, josta suuren osan työmaalla. 

”Kun oli aika purkaa työmaatoimistot ja vuosien varrella tutuiksi tulleet työkaverit hajaantuvat, sitä tunsi tiettyä haikeuttakin. Käteen jäi kuitenkin paljon hyviä hetkiä ja selätettyjä haasteita, joita voi myöhemmin muistella”, Hietala kertoo. 

Kesäkadun läpikotaisin tunteva Hietala uskoo, että tavoitteessa rakentaa mahdollisimman viihtyisiä koteja, on onnistuttu.

”Kesäkadussa on todella paljon sellaista, mitä missään muualla ei ole.” 

Viimeiset vapaat Kesäkadun kodit löydät osoitteesta toolonkesakatu.fi