14.12.2022

Suomen hienoin asuintalo Töölön Kesäkatu on valmis

Asukkailla on talossa kylpylä, yhteiskäyttöauto, verstas, kuntosali ja tuoksuva suihku sekä historialliseen loistoonsa uudistetussa aulassa yhteinen olohuone

Suomen hienoin asuintalo Töölön Kesäkatu on valmis ja asukkaat muuttavat koteihinsa 14.12. Kesäkatu sijaitsee Helsingissä Mechelininkadun ja Merikannontien välisessä korttelissa. Arkkitehtonisesti uniikki Yleisradion entinen pääkonttori on remontoitu täydellisesti 146 asunnon ja 8 kerroksen asuintaloksi. Kohde on yksi haastavimmista Suomessa ikinä toteutetuista asuntorakennuttamishankkeista. Kiinteistön koko pinta-ala on 23 000 neliötä. Lopputulos on suomalaisittain ainutlaatuinen yhdistelmä luksusta ja yhteisöllisiä elementtejä. Kesäkadulla ovat asukkaiden yhteiskäytössä kylpylä, yhteiskäyttöauto, aulassa yhteiset olohuone- ja kabinettitilat, verstas, kuntosali, autohalli, auton pesupaikka, lasten kuravaatteiden sekä koirien pesupaikat. Ulkona ovat muun muassa petankkikenttä sekä leikkialue. Asunnon ostamisesta, jo ennen ennakkomarkkinoinnin alkua oli kiinnostunut yli 800 kandidaattia. Asunnoista selkeä valtaosa on hankittu omiksi kodeiksi. Kesäkadun uudistuksen toteutti Auratum Asunnot.

Töölön kesäkatu -kohteen aulatila.

Suomalainen kerrostaloasuminen saa uuden laatuluokan, kun Helsingin Töölön täydellisesti remontoitu Kesäkatu on nyt valmis. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa 14.12. alkaen.

Kesäkatu sijaitsee Helsingissä Mechelininkadun ja Merikannontien välisessä korttelissa. Katuosoite on Merikannontie 5. Rakennuksessa on yhteensä 146 asuntoa 3 rapussa ja 8 kerroksessa. Pienin asunto on 38-neliöinen ja suurin 221-neliöinen. Ylimmän kerroksen asunnoissa on terassit, kerrosten 2–7 asunnoissa on 8-neliöiset täyslasitetut parvekkeet. Kiinteistön koko pinta-ala on 23 000 neliötä. Kesäkadun uudistuksen toteutti Auratum Asunnot.

– Alusta saakka ajatuksena oli tehdä Suomen hienoin asuinrakennus. Linja oli siis selkeä; tavoiteltiin parasta. Siksi Kesäkatu on nyt suomalaisittain ainutlaatuinen yhdistelmä luksusta ja yhteisöllisiä elementtejä. Kaikessa on tavoiteltu asumisen helppoutta, Auratum Asuntojen asuntopalvelujohtaja Minna Fontell sanoo.

Kesäkadulla ovat asukkaiden yhteiskäytössä kylpylä, yhteiskäyttöauto, aulassa olohuone- ja kabinettitilat, verstas, kuntosali, autohalli, auton pesupaikka, lasten kuravaatteiden sekä koirien pesupaikat. Ulkona ovat muun muassa petankkikenttä sekä leikkialue. Kylpylä käsittää naisten ja miesten saunat, hetivalmiit kiukaat, höyrysaunan, elämyssuihkun, uima-altaan, kylmäaltaan sekä ulkoterassin. Elämyssuihku on moniaistillinen, sillä sen eri toiminnot tuottavat myös tuoksuja. Talossa on myös oma postipakettiautomaatti. Autohallissa on 114 autopaikkaa. Kaikki yhteistilat ovat koko ajan asukkaiden vapaassa käytössä.

Taloyhtiön yhteiskäyttöauto on täyssähköinen Volkswagen ID3. Se on jokaisen asukkaan varattavissa lyhytaikaiseen käyttöön. Varaaminen tapahtuu mobiilisovelluksella.

Yksi historian haastavimmista Suomessa

Rakennuksena Kesäkadusta tekevät poikkeuksellisen sijainti, historia sekä koko. Sijainti on lähellä pääkaupungin keskustaa, mutta lähellä myös merta viihtyisien ulkoilualueiden reunalla. Toisaalta myös lähteminen kaupunkialueen ulkopuolelle on joutuisaa, sillä pääväylille pääsee nopeasti.

– Voi melkeinpä kysyä, että mitä Kesäkadusta puuttuu. Rakennuksessa on laadukkaat materiaalit, tontti on taloyhtiön oma, rakennuksessa on monipuolisesti erilaisia asuntoja, täyslasitetut parvekkeet ovat kookkaita ja jokaisessa asunnossa on myös viilennys, Fontell luettelee.

Saneeraus tehtiin kokonaan sääsuojien alla. Ilman yllätyksiä hankkeesta ei selvitty.

– Saneerauskohteena Kesäkatu oli yksi haastavimmista koskaan Suomessa toteutetuista asuntorakennuttamishankkeista. Iän vuoksi tarvittiin vaativia vahvistustöitä. Julkisivusta iso osa on suojeltu, joten uudistaminen oli millintarkkaa työtä. Ja nykyteknologian sovittaminen varttuneeseen runkoon on tietenkin aina vaativaa, Auratum Asuntojen aluejohtaja Janne Hietala toteaa.

Kuva kauniista rappukäytävästä.

Revon työhuone on nyt olohuone

Kesäkatu valmistui Yleisradion pääkonttoriksi vuonna 1968. Talon suunnitteli muun muassa Hankenin yliopiston päärakennuksen suunnittelusta tunnettu Kurt Simbergin arkkitehtitoimisto. Ylen toiminta laajeni 1950- ja 1960-luvuilla nopeasti ja se oli joutunut jakamaan toimintojaan pienempiin tiloihin ympäri Helsinkiä. Siksi Kesäkatu rakennettiin.

– Simbergin arkkitehtitoimiston toteutus noudatti modernin arkkitehtuurin uranuurtajan Le Corbusierin niin sanottua viiden kohdan ohjelmaa. Se ilmenee esimerkiksi ilmavan ja lähes neljä metriä korkean pohjakerroksen pylväsaiheissa ja vaakasuuntaisissa nauhaikkunoissa. Ulkoseinien verhouksena käytettiin keraamisia muotolaattoja, joiden kaltaisilla päällystettiin esimerkiksi samoihin aikoihin valmistunut Helsingin Kaupunginteatteri, Hietala kertoo.

Sisustusarkkitehtina toimi Leena Kolinen, joka oli Artekilla työskennellessään suunnitellut muun muassa sisustuksia Alvar Aallon rakennuksiin. Kesäkadulle Kolinen suunnitteli esimerkiksi pääaulan sohvat ja näyttävät valaisimet. Sohvat sekä valaisimet ovat nykyään suojeltuja ja entisöity nyt uudelleen avautuvassa Kesäkadussa alkuperäiseen loistoonsa. Kesäkadun aulan kalkkikivilattiaa pitkin on kävellyt moni aikansa suurhenkilö, presidentti Urho Kekkosesta lähtien.

– Ylen entisen pääjohtajan Eino S. Revon noin 30-neliöinen työhuone sijaitsi seitsemännessä kerroksessa. Nyt siinä kohdin sijaitsee 170-neliöisen asunnon olohuone, Hietala sanoo.

Vapaana on enää seitsemän

Kun Yle siirtyi Pasilaan vuonna 1993, Kesäkadun otti käyttöönsä Vesi- ja ympäristöhallitus, josta sittemmin tuli Suomen ympäristökeskus eli SYKE. Siksi jotkut tuntevat rakennuksen SYKE-talona. Suomen ympäristökeskus muutti vuoden 2018 loppupuolella Töölöstä Viikkiin. Kesäkadun muokkaaminen asuinrakennukseksi alkoi käytännössä heti SYKEn muuton jälkeen. Ensin purkutöillä, ja vuoden 2019 syksyllä rakentamisella.

– Jo ennen markkinoinnin alkua asunnon ostamisesta oli kiinnostunut yli 800 kandidaattia. Heille tarjottiin ensiostomahdollisuutta. Ensimmäinen Kesäkatu-asunnon omistaja oli selvillä marraskuussa 2019. Koska muutostyöt ovat olleet niin mittavia, rakennusaika oli pitkä. Asukkaat ovat odottaneet kotejaan poikkeuksellisen kauan. Olemme erittäin kiitollisia heidän kärsivällisyydestään, Fontell kommentoi.

Nyt Kesäkadun 146 asunnosta on vapaana enää seitsemän.

– Asunnoista selkeä valtaosa on hankittu omiksi kodeiksi. Sijoitusasuntoja on hyvin vähän. Myös yrityksiä on omistajissa vähän, Fontell kertoo.

Auratum teki etukäteen asunnonomistajille kyselyn siitä, mitä he toivoivat Kesäkadulla olevan. Toiveista toteutettiin muun muassa kuntosali, oma postipakettiautomaatti sekä turvaovet jokaiseen asuntoon. Kesäkadun yhtiöjärjestykseen sisällytettiin myös lyhytaikaisen vuokrauksen kielto. Kesäkadun asukkaat pääsevät vastaamaan Auratumin asukastyytyväisyyskyselyyn myös heidän muuttonsa jälkeen.

Perustiedot, Töölön Kesäkatu:

Valmistumisvuosi: 1968

Kiinteistön koko: 23 000 neliötä, 3 rappua, 8 kerrosta

Asunnot: Yhteensä 146 38–221-neliöistä asuntoa. 8. kerroksen asunnoissa on terassit, kerrosten 2–7 asunnoissa on 8-neliöiset täyslasitetut parvekkeet, osassa asunnoista kaksi parveketta

Autohallissa autopaikkoja: 114

Sähköauton latauspisteitä: 106

Energialuokka: B2018

Suojeltua: Aulan tilajako, porrashuoneet, julkisivun jäsentely ja Leena Kolisen suunnittelemat aulan valaisimet sekä nahkasohvat

Sisustus: Kotimaiset Saari-keittiöt, vesikiertoinen lattialämmitys, viilennys, Timberwise-parketit, abl-laatat, Miele-kodinkoneet, Oras -hanat, iLOQ-lukot, Kaso-turvaovet

Rakentaja: Skanska

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtiryhmä A6

Sisustusarkkitehti: Puroplan Oy, Jaakko Puro

Pihasuunnittelu: Sitowise

Lisätietoja:

Auratum Asunnot
Minna Fontell, asuntopalvelujohtaja
050 387 8007, minna.fontell@auratum.com

Janne Hietala, aluejohtaja
puh. 050 571 3397, janne.hietala@auratum.com

Auratum Asunnot luo mahdollisuuksia korkealuokkaiseen asumiseen rakennuttamalla uusia ja uudistamalla vanhoja arvokiinteistöjä nykyaikaan. Hankkeemme sijaitsevat keskeisillä ja arvostetuilla paikoilla ja luovat valmistuessaan uutta standardia laatuasumiseen. Töölön Kesäkadun lisäksi Helsingissä on hankkeitamme toteutettu Lauttasaaressa, Kaartinkaupungissa, Taivallahdessa, Tähtitorninmäellä, Munkkiniemessä ja vireillä Töölössä. Turussa Auratum Asuntojen hankkeita on Kupittaan alueella sekä ydinkeskustassa, rakenteilla Naantalin keskustassa ja vireillä Turun keskustassa Kerttulinmäellä. www.auratumasunnot.fi