Sisustusarkkitehti jakaa vinkit kodinsisustukseen: ”Kodin tulee lisätä hyvinvointia”

Kodikkuus syntyy lämpimistä materiaaleista ja sisustuksesta, joka heijastaa asujan luonnetta. Kun kotiin ihastuu, sitä haluaa myös vaalia, sanoo sisustusarkkitehti Päivi Himanen, joka jakaa sisustusvinkkinsä.

Teksti: Mertsi Murmann

Auratum Asuntojen sisustuskonsepteja Naantalin Solarikseen ja Turun Primukseen suunnitteleva Päivi Himanen tietää, miten paljon yksityiskohdat merkitsevät. Auratum-kotien materiaalit ja tilaratkaisut suunnitellaan aikaa kestäviksi pienintä pyyhekoukkua myöten. Sisustuskonseptien tulee heijastella erilaisia makuja, mutta niille kaikille yhteisiä ovat ajattomuus ja laatu. 

”Viihtyisyys on monen tekijän yhteispeliä. Kodin lämpimän tunnelman aistii, vaikkei siihen osaisikaan sanoa yhtä tekijää”, Himanen kuvailee.

Kun uusia laatukoteja aletaan suunnittelemaan, Himanen yhdessä muun Auratumin asiantuntijatiimin kanssa selvittää nykyasukkaiden mieltymyksiä ja kuuntelee palautetta aiemmista sisustuskonsepteista. Asumismukavuudet modernisoituvat alati, mistä kertovat Auratum-kodeista tutut postipakettipisteet ja kuntosalit.

Myös asuinalueen historia ja tunnelma ovat tärkeässä roolissa, Himanen tietää. Esimerkiksi Naantalin Solaris-koteja inspiroivat kuulut Kuparivuoren kalliot ja auringon lämmittämä hiekka.

Päivi Himasen sisustusvinkit

Kysyimme sisustusarkkitehdiltä, millaisin opein omaan kotiin voi loihtia tyylikästä tunnelmaa.

1. Luota omaan intuitioon

Joku tykkää värikkäästä, toinen seesteisestä. Oma ääni on tärkeä – mene rohkeasti sitä kohti. Kodinsisustuksen tulee olla salliva.

2. Älä ota liian vakavasti

Leikittele ideoiden kanssa äläkä kaihda pientä riskinottoakin – tavallaan ei ole olemassa vääriä yhdistelmiä. Ja jos valitsetkin väärän värin, aina voi maalata uudelleen. Huomioi tilavuus: pieni huone voi tuntua ahtaalta, jos siellä on liikaa sisältöä.

3. Kysy neuvoa tai mielipidettä

Jos jäät jumiin ideoidesi kanssa, kysy rohkeasti neuvoa sisustusintoiselta ystävältä tai ammattilaiselta. Yksin ei tarvitse olla.

4. Vältä kertakäyttökulttuuria

Jos sinulla on tyhjää tilaa tai huone, älä täytä sitä kiireellä. Anna mahdollisuuksien muhia. Hopussa hankittu sisustus kestää usein huonosti aikaa.

5. Materiaalivalinnoissa on voimaa

Aidot materiaalit kestävät aikaa ja patinoituvat kauniisti. Itse suosisin aidonväristä puuta, värejä, erilaisien pintojen yhdistelmiä. Ne sulautuvat kauniisti myös moderniin tyyliin.

Yhteistyötä asukkaiden eteen

Unelmakotien toteutus on yhteispeliä. Sisustuskonseptit suunnitellaan Auratumin asiantuntijoiden, sisustussuunnittelijan, arkkitehdin, rakentajan ja lukuisten yhteistyökumppanien tiiviissä yhteistyössä.

Pääosassa on tietysti asukas itse. Valmiit sisustuskonseptit ovat pohja, joiden päälle Auratum Asuntojen asiakas voi myös rakentaa oman maailmansa. Asukkaiden muutostoiveet huomioidaan yksilöllisinä ratkaisuina.

”Kuuntelemme yksilöllisiä toiveita aina materiaalivalinnoista alkaen. Ihmisellä voi olla vaikkapa hänelle tärkeä huonekalu tai taidetta, joka halutaan istumaan omaan kotiin. Toiveiden toteuttaminen on työn antoisimpia puolia”, Himanen kertoo.

Himanen on suunnitellut taianomaisia koteja yli kaksikymmentä vuotta. Hänellä on kiinnostava näkemys asumiseen: koti on elämän keskipiste, jonka keskeisin tehtävä on parantaa asukkaan hyvinvointia.

”Koti on meille alati tärkeämpi paikka. Töitäkin tehdään jatkuvasti enemmän kotona.”

Ja kun kotiin voi ihastua, siihen voi rakastua – ja sellaista kotia haluaa vaalia entisestään. Näin syntyy tunnelmallista, kestävää asumista, jossa viihdytään pitkään.