Primuksen arkkitehdit sulauttavat modernin asumismukavuuden Kerttulinmäen arvokkaaseen ympäristöön

Auratum Asuntojen Primus-kotien suunnittelussa ajaton ja moderni kohtaavat tavalla, joka istuu saumattomasti historialliseen sijaintiin.

Asunto Oy Primus nousee Kerttulinmäen Kellonsoittajankadulle entisen kauppaoppilaitoksen tontille. Arvokas sijainti ansaitsee rakennuksen, joka kestää aikaa ja sulautuu alueen olemassa olevaan rakennuskantaan. Auratum Asuntojen järjestämän suunnittelukilpailun voittivat arkkitehdit SAFA Renni Haroma ja Sebastian Rönnblad Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy:stä.

Primus, ulkokuva. Kuva: Haroma & Partners

”Pyrimme sovittamaan rakennuksen mahdollisimman kauniisti valmiiksi rakennettuun ympäristöönsä.”

Haroma ja Rönnblad ammensivat inspiraatiota suunnitelmalleen ympäröivästä arkkitehtuurista.

”Sijainti on aivan huikea. Lähellä Turun keskustaa sekä Kupittaan palveluja ja rautatieasemaa, mutta kuitenkin rauhallisella, arvokkaalla paikalla”, kaksikko kertaa työnsä lähtökohtia.

”Pyrimme sovittamaan rakennuksen mahdollisimman kauniisti valmiiksi rakennettuun ympäristöönsä ja sen olemassa olevaan rakennuskantaan. Oli luontevaa jatkaa Kellonsoittajankadun rakennusrintamaa. Toisaalta halusimme varmistaa, että sisäpihalle, T:n sakaran molemmille puolille jää mittakaavallisesti suuret, avarat asukaspihat.”

Lasitettujen parvekkeiden pinnakaiteiden ja muurausdetaljien kaltaiset yksityiskohdat tuovat moderniin rakennukseen viittauksia perinteisemmästä arkkitehtuurista. Myös laadukas tiiliverhoilu peilaa kauniisti arvokkaaseen ympäristöön.

”Tiili on parhaimmillaan vuosikymmeniä, jos ei vuosisatoja, kestävä rakennusmateriaali, joka on hyvin huoltovapaa. Tiili oikeastaan vain paranee vanhetessaan. Varsinkin kun on valittu tyylikäs, hienosävyinen ja huolella tehty tiili, kuten tässä”, Haroma ja Rönnblad kertovat.

”Tiili on parhaimmillaan vuosikymmeniä, jos ei vuosisatoja, kestävä rakennusmateriaali, joka on hyvin huoltovapaa. Tiili oikeastaan vain paranee vanhetessaan. Varsinkin kun on valittu tyylikäs, hienosävyinen ja huolella tehty tiili, kuten tässä.”

Renni Haroma ja Sebastian Rönnblad
Arkkitehtitoimisto Haroma & Partners Oy

”Parhaimmillaan rakennus on kaunis vielä 150 vuoden päästä, ilman että sen ikää voi arvioida turhan tarkkaan.”

Kerttulinmäen arkkitehtuuri on hyvin monimuotoista. Primuksen naapureina on toisella puolella satavuotias klassinen arvorakennus ja toisella puolella 1960-luvun henkeä edustava kerrostalo. Arkkitehdit halusivat toteuttaa suunnitelman, joka huomioi naapurirakennukset ja ympäristön, mutta on kuitenkin selkeästi oman aikansa edustaja.

”Halusimme luoda tähän arvokkaaseen ympäristöön sopivan, aikaa kestävän ja omanarvontuntoisen rakennuksen”, Haroma ja Rönnblad kuvailevat.

Ylimääräistä modernia leikittelyä, kuten esimerkiksi päällekkäin eri linjoihin asemoituja ikkuna-aukkoja, ei haluttu Primukseen lisätä. Nopeasti vaihtuviin trendeihin tarttuminen voisi tehdä rakennuksesta huonosti aikaa kestävän.

”Parhaimmillaan rakennus on kaunis vielä 150 vuoden päästä, ilman että sen ikää voi arvioida turhan täsmällisesti”, Haroma tiivistää.

”Asumisen laadukkuuteen on haluttu panostaa huomattavasti.”

Tärkeintä suunnittelussa oli kokonaisvaltainen laadukkuus – lähtien asuntojen pohjasuunnittelusta aina julkisivun materiaaleihin asti.

”Asumisen laadukkuuteen on alusta asti haluttu panostaa huomattavasti, mikä on arkkitehdin näkökulmasta hienoa”, Rönnblad kertoo.

”Sen sijaan, että neliöihin olisi esimerkiksi ahnehdittu mahdollisimman monta makuuhuonetta, on ennemminkin satsattu elämisen ja olemisen mukavuuteen”, Haroma jatkaa.

Tämä näkyy siinä, että keittiö-, ruokailu- ja olohuonetilojen suhde makuuhuonetiloihin on pyritty optimoimaan. Riittävän suuret huoneet tekevät tiloista helposti muunneltavia, joten koti soveltuu monenlaisiin elämäntilanteisiin. Tilavat parvekkeet jatkavat asuintilaa saumattomasti sisältä ulos ja suuret ikkunat tuovat sisään luonnonvaloa.

”Auratum Asunnot on rakennuttajana kuin itselleen täydellistä pientaloa suunnitteleva asiakas – he tekevät tätä suurella sydämellä ja antaumuksella, eikä laadun suhteen tehdä kompromisseja”, arkkitehdit Haroma ja Rönnblad tiivistävät yhteistyön kulun.